PATRIA CROATICA FIGURE


Kralj Tomislav

X. stoljeće

Ovjenčan ratnom slavom i političkim uspjesima knez Tomislav 925. g. postaje REX CROATORUM, prvi kralj Hrvata. Narod ga pamti kao vladara koji je povezao dalmatinske gradove i otoke, jačao starohrvatsku narodnu kulturu, ujedinio hrvatske zemlje i na taj način pretvorio Hrvatsku u snažnu državnu tvorevinu na europskom prostoru.

Kraljica Jelena

X. stoljeće

Supruga hrvatskog kralja Mihajla Krešimira II i majka kralja Stjepana Držislava. Bila je omiljena kraljica među pučanstvom, pa su je za života nazivali “majkom kraljevstva”. Dala je sagraditi dvije crkve u Solinu, od kojih je jedna služila kao grobnica kraljeva u kojoj je i sama pokopana, a druga kao krunidbena bazilika.
Njezina nadgrobna ploča jedan je od najznačajnijih izvora hrvatske srednjovjekovne povijesti. Nakon svoje smrti postala je poznata kao zaštitnica sirotinje i udovica.

Barun Franjo Trenk

XVIII. stoljeće

Slavonski vlastelin, pukovnik u službi austrijske carice i kraljice Marije Terezije. Bio je na glasu kao veliki i odani vojskovođa kojeg je tadašnja Europa zbog svog ponašanja nazivala imenom “DIVLJI BARUN”. Ustrojio je odred od dobrovoljaca i silom unovačenih seljaka koji je slovio kao najsmionija, najopasnija i najsvojeglavija postrojba carske vojske.

Hrvoje Vukčić Hrvatinić

XV. stoljeće

Bio je jedan od najčuvenijih velikana feudalne hrvatske povijesti. Povijest ga pamti kao vrsnog konjanika koji se ponosio svojim hrvatskim porijeklom. Branio je i prkosno nosio svoj naslov: “herceg Splita, podkralj Dalmacije i Hrvatske, najveći vojvoda bosanski i knez donjih strana!” Iako povijesno kontroverzna osoba, bio je tipičan izdanak Europe tog vremena kao i “utjelovljenje hrvatskih stoljetnih političkih i kulturnih tradicija”.

Tvrđava Nehaj

XVI. stoljeće

Moćna četverokutna kamena utvrda na brijegu iznad grada Senja. Podignuta 1558. godine od kapetana uskoka Ivana Lenkovića. Unutar svojih zidina i danas otkriva priče o hrabrim uskocima (od Mlečana prozvanim “Đavolima”) koji su na moru ulijevali strah Mlečanima, a na kopnu zadavali velike jade Turcima. Moćna utvrda godinama je odolijevala turskim napadima. A stoljećima poslije, pa i danas, prkosi senjskoj buri.

Hrvatski vojnik
u normanskom oklopu


XI. stoljeće

Bili su to hrabri ratnici, mornari, veslači koji su u savezu s Normanima, a pod vodstvom kralja Dmitra Zvonimira nadvladali mletačko očvršćivanje na hrvatskoj obali Jadrana. Ratovali su po cijelom Sredozemlju, pod hrvatskim i papinskim stijegom, ploveći bok uz bok s Normanima.
   

PATRIA CROATICA ® registrirani žig poduzeća P.E.S.-Zagreb, Prekratova 64, 10020 Zagreb, tel: 01 655 39 52, fax: 01 655 39 54
info@patriacroatica.hr www.patriacroatica.hr